Defencereview.gr article on Taccon

  • Taccon
  • Saturday, Mar 6, 2021
blog-image

του Άγγελου Χωριανόπουλου

Εν έτει 2021 σύσσωμη η Δύση ως πολιτική οντότητα αντιμετωπίζει την λεγόμενη »Καταιγίδα των Τεσσάρων Επαναστάσεων» η οποία φαίνεται να μεταβάλλει πλήρως την έννοια της Στρατιωτικής Ισχύος σε όλα τα πεδία μάχης. Σύμφωνα με τον Στρατηγιστή Andrew Krepinevich, »Η στρατιωτική επανάσταση προκύπτει όταν τεχνολογικές αλλαγές συνδυάζονται με καινοτομίες στις μεθοδολογίες, στα δόγματα μάχης και στην οργάνωση των στρατευμάτων με αποτέλεσμα να προκύπτουν θεμελιώδεις αλλαγές στον χαρακτήρα και στον τρόπο διεξαγωγής του πολέμου».

Οι Ηνωμένες Πολιτείες ως κρατική οντότητα και σε συνεργασία με ιδιωτικές εταιρείες φαίνεται να έχουν αντιληφθεί πλήρως πως για την ένταξή τους, αλλά και για την κυριαρχία τους, επί της νέας τεχνολογικής/γεωπολιτικής πραγματικότητας πρέπει να στηριχθούν κυρίως σε εταιρείες εντάσεως γνώσης οι οποίες θα αναπτύσσουν καινοτόμες λύσεις σε σύνθετα τεχνολογικά ζητήματα που άπτονται της δόγματος της Πολυχωρικής Μάχης.

FlightSim

H Αμερικανική εταιρεία κολοσσός σε θέματα ανάπτυξης λογισμικού μάχης και αισθητήρων, ονόματι HEXAGON (LUCIAD unit), αντιλαμβανόμενη την τεχνολογική πραγματικότητα, συνεργάζεται αρκετά χρόνια με την Ελληνική εταιρεία TACCOΝ HELLAS (former Oraton Simulation Intelligence Tech) ως Original Equipment Manufacture (OEM partner), που δραστηριοποιείται στον τομέα της Γεωχωρικής Βιομηχανίας (Geospatial Industry). Σε κείμενο που δημοσίευσε η εταιρεία https://blog.hexagongeospatial.com/virtual-reality-innovation-in-luciad-portfolio-powers-taccon-flight-simulator/ αναφέρεται πως η TACCOΝ HELLAS είναι μία από τις πρώτες εταιρείες παγκοσμίως που ανέπτυξαν, το καινοτόμο για τα διεθνή δεδομένα, σύστημα Εκπαίδευσης Διοικήσεως Αποστολής (Mission Command Trainer) μαχητικών αεροσκαφών και UAV, λογισμικό FlightSim – Mission Command Trainer.

Το FlightSim MCT,είναι ένα σύστημα VR-MR 5ης γενιάς, που προσφέρει Εκπαίδευση Διοίκησης Αποστολής, μέσω δημιουργίας/μετάδοσης 3D-4D εικόνας σε σχεδόν πραγματικό χρόνο. Επιτρέπει την πτήση μέσα στο προσομοιωμένο συνθετικό 3D Ψηφιακό Πεδίο Επιχειρήσεων με ταυτόχρονη ένθεση δυναμικών δεδομένων κάθε τύπου είτε διασυνδεόμενο με Αεροπορική εικόνα που παρέχουν ΝΑΤΟΙΚΑ συστήματα, είτε πρωτογενώς από ραντάρ κάθε τύπου (επίγεια – εναέρια) τηλεμετρία UAV, αισθητήρες ADSB, ατρακτίδια, AIS και άλλα. Το FlightSim (Earth & Sensors GPU based Processing Engine) συνδυάζει σε πραγματικό χρόνο, σχεδιασμό, μοντελοποίηση προσομοίωση και σύντηξη (fusion) δεδομένων σε ένα πολλών ΤΒ 3D Globe, επιτρέποντας στους εκπαιδευόμενους να διεξάγουν μία »πλήρη προσομοίωση της αποστολής» και σε περιβάλλον εικονικής πραγματικότητας έτσι ώστε να προετοιμαστούν με την βέλτιστο τρόπο για την διεξαγωγή ρεαλιστικών και σύνθετων πολυχωρικών (multi domain) επιχειρήσεων σε παγκόσμιο επίπεδο αποστολών.

Ενσωματώνει γεωγραφικά δεδομένα, δυναμικά δεδομένα από Radar – TDL’s (τακτικούς συνδέσμους δεδομένων), UAV;s, GPS, ADSB, AIS ενώ υπάρχει και επιλογή προσομοίωση καιρικής κατάστασης (4D). Αξιοποιεί τεχνολογίες της Luciad και της NVIDIA με σκοπό να υποστηρίξει επεξεργασία δεδομένων κάνοντας χρήση της υπολογιστικής ισχύος πολλαπλών καρτών γραφικών (GPU based processing), προηγμένες αναλύσεις πολυγωνικών γεωμορφών (αναγλύφου) με ενσωματωμένο terrain (DTM) σε παγκόσμιο επίπεδο (3D Globe), και απόδοση και αλγόριθμους μηχανικής μάθησης για το κατ’ επιλογή (παραμετρικό) υποσύστημα στοχοποίησης το οποίο είναι και NATO Network Enabled.

FlightSim

Για να επιτευχθεί μία αποτελεσματική προσομοίωση πτήσης μαχητικού αεροσκάφους οι χρήστες μπορούν να φορούν Oculus Rift device διεξάγοντας αποστολές με βάση πραγματικά δεδομένα. Η εμπειρία VR μπορεί να βελτιωθεί περαιτέρω μέσω Μεικτής Πραγματικότητας (ΜR), πράγμα που σημαίνει ότι ενσωματώνονται ψηφιακές πληροφορίες, όπως για παράδειγμα, εναέριοι χώροι, συγκεκριμένα γεωγραφικά επίπεδα αποστολής και εχθρικοί/φίλιοι στόχοι σε σχεδόν πραγματικό χρόνο.

Σε αντίθεση με ξένες εταιρείες, η ΤACCON HELLAS υλοποίησε το FlightSim με ανοιχτή αρχιτεκτονική έτσι ώστε να μπορεί επίσης να χρησιμοποιηθεί και για τον προγραμματισμό αποστολών. Οι χρήστες μπορούν να έχουν πρόσβαση και σε εργαλεία προηγμένης γεωχωρικής ανάλυση, όπως εργαλεία διαμόρφωσης διαφορετικών οπτικών γωνιών και σχεδιασμού αποστολών σε ψηφιακό χάρτη, χρησιμοποιώντας στρατιωτικά σύμβολα και γραφικά τακτικής κατάστασης μάχης για την φίλια και εχθρική ή διάταξη μάχης.

Δεδομένου ότι όλες οι προαναφερθείσες λειτουργίες συμπεριλαμβάνονται εντός του FlightSim, το σύστημα είναι ικανό να εναλλάσσεται μεταξύ 2D, 3D – Stereo και VR-MR, ενώ οι πιλότοι μπορούν μεταδίδουν σχόλια/δεδομένα σχετικά με το Σχέδιο Αποστολής. Οι διοικητές μπορούν στη συνέχεια να ενημερώνουν διαδραστικά την προαναφερθείσα Αποστολή, διαμορφώνοντας ένα από τα ρεαλιστικότερα συστήματα εκπαίδευσης του 21ου αιώνα.

Το FlightSim Mission Command Trainer υποστηρίζει όλα τα ΝΑΤΟϊκά πρότυπα (NVG- WAMI κ.α.) και διάφορους τύπους αεροσκαφών, όπως (F16 – Rafale – F35 – Mirage – Gripen ..), ενώ σύμφωνα με την HEXAGON προσφέρει ένα μοναδικό παγκόσμιο περιβάλλον προβολής 3D Stereo – VR-Mixed Reality (VR-MR) με ενσωματωμένο αισθητήρα χρόνου, παρακολούθηση δεδομένων και δυνατότητα σύνδεσης με οποιονδήποτε τύπο δυναμικών δεδομένων (real time Radar tracks – UAV telemetry data – ADSB κ.α.) τακτικών Δεσμών Δεδομένων (link 11, 16, 22, JREAP). Συμμορφώνεται επίσης και με τα Eurocontrol και FAA πρότυπα ανταλλαγής δεδομένων για την δημιουργία της Κοινής Αεροπορικής Εικόνας (RAP-RASP), ενώ λειτουργεί συμπληρωματικά με τα λογισμικά σχεδιασμού Αποστολών των F35 – F16 – RAFALE – GRIPEN – MIRAGE ή και άλλων μαχητικών αεροσκαφών, προσομοιώνοντας πλήρως και περιβάλλον αεροσκάφους 5ης γενιάς τόσο στο tactical configuration όσο και στο Mission training configuration.

Διαβάστε τη συνέχεια του άρθρου

Read the article on defencereview’s site in Greek